Folkbokföringsgruppen

Din privata folkbokföring
Alla tjänster är kostnadsfria

Inlägg:

Checklista när du flyttar – Vad som är viktigt att tänka på

Vad kul att du ska flytta! Vi hjälper dig i din guide om vad du bör tanka på.

Här nedan presenterar vi uppgifter för dig som är viktiga att tänka på när du ska flytta och behöver bl.a göra en adressändring. Checklistan vid flytt presenteras i flera olika steg och moment som du bör tänka på.

Det allra första du behöver göra är att anmäla att du har eller ska byta adress. En sådan flyttanmälan/ adress ändring går bra att genomföra via Folkbokföringsgruppen.

Till adressändring

Meddela dina vänner och bekanta att du flyttar. Du kan välja att ringa till dina vänner och bekanta eller så kan du i dagens moderna samhälle dela med dig av sådana information i den app du är uppkopplad mot. D.v.s du kan meddela din adressändring på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Whatsapp eller liknande. Det finns så många sociala nätverk idag att man snabbt kan få ut information om sin adressändring.

Att flytta kan vara tidskrävande varför det kan vara bra att ta ledigt från jobbet om flyttdagen infaller under arbetstid. Har man mycket att tänka på under sin flytt rekommenderas det att man tar ledigt från jobbet för att på så sätt genomföra sin flytt i lugn och ro utan att behöva stressa och inte hinna med allt i tid.

Nu ska du tömma din gamla bostad på tillhörigheter. Det är viktigt att när du tömmer din bostad på tillhörigheter att du planerar detta noga och ser till så att dina möjligheter till flytt blir så smidigt som möjligt.

Med detta menar vi att du planerar hur du ska exempelvis få ut soffan från sovrummet, in till hissen och ut till exempelvis gården. Går soffan igenom varje dörröppning eller måste du montera ned soffan för att den ska gå att få ut från bostaden?

Det är viktigt att du planerar detta noga för att på så sätt göra tömningen av din bostad så smidigt som möjlig.

Mät gärna dörröppningar och hissar innan du bär ut de stora föremålen så att du inte fastnar och flyttar tar längre tid än beräknat.

Du kan också om du önskar välja att beställa tjänster från en flyttfirma så hjälper de till med flytten av dina tillhörigheter. Priser varierar och det kan vara bra att kolla upp flera olika alternativ innan man bestämmer sig för vilken flyttfirma man ska välja ut.

Nu är det dags att städa gamla bostaden. Är det en hyresrätt kan hyresvärden ta ut en avgift för städning om du inte själv städar lägenheten. Du kan välja att själv städa lägenheten själv eller anlita något att göra det åt dig. Det finns massvis med flyttstädning att välja mellan och priserna varierar. Hör med flera olika städfirmor innan du väljer vilken flyttstädning som passar dig.

Be om tips och råd om du kör fast och inte vet hur du ska gå tillväga i din flytt. Vänner, bekanta och arbetskollegor hjälper mer än gärna till. Fråga någon som kanske precis har genomför en flytt. Det kan vara klokt.

Planera flytt till din nya bostad på så sätt att du kan söka på google maps om hur du på enklaste sätt når din destination. Är det en långdistans flytt kan det vara klokt att kontakta gamla hyresgästen, hyresvärden eller liknande och fråga hur man på enklaste sätt kommer in på exempelvis gården med sin bil för att på så sätt göra flytten så smidig som möjligt. Det är bättre att fråga för mycket än för lite. Låt din adressändring gå så smidigt som möjligt.

Kontakta ditt försäkringsbolag och meddela att du ska flytta och hör med de om det finns möjlighet till en mer förmånligare hemförsäkring. Kanske ska du flytta ihop med en partner och på så sätt kan få en mer förmånligare hemförsäkring vid din adressändring. Se dock alltid till att ha en hemförsäkring och säg inte upp din hemförsäkring i och med din adressändring.

När du gör en adressändring är det viktigt att du säger upp ditt gamla elavtal till din gamla bostad annars kommer den nya hyresgästen att använda sig av ditt elavtal och förbruka el som du kan komma att få betala.

Teckna sedan ett nytt elavtal till din nya bostad. Man vill väl inte flytta in i en bostad utan el mitt i vintern om flytten skulle bära sig av under den årstiden.

Om du flyttar till ett hus gäller det att komma ihåg att teckna ett sopabonnemang, så att ditt avfall hämtas upp. Tänk också på att teckna ett abonnemang för vatten och avlopp, liksom för gas.

När du flyttar är det bra att införskaffa sig flyttkartonger och annan förpackning som kan skydda dina ägodelar vid transport. Det kan vara bra att i flyttkartongerna slänga in gamla tidningar, bubbelplast eller annat material som dämpar och skyddar innehållet. 

Du kan också märka flyttkartongerna med vad de innehåller. Tejpa sedan fast flyttkartongerna för ett extra skydd så satt inte innehållet får en chans att ramla ut vid transport.

När adressändring bär av inser man oftast att man har enormt mycket ägodelar som man samlat på sig genom åren och kanske är mycket av dessa ägodelar inte värda speciellt mycket, då kan det vara lika bra att slänga allt. Finner man ett värde i sina gamla tillhörigheter kan man eventuellt skänka sina ägodelar till den organisation som ligger en varmast om hjärtat eller så kan man också välja att sälja av dina ägodelar på exempelvis tradera eller blocket.

Att göra sig av med ägodelar inför sin adressändring kan vara ett sätt att göra sin flytt smidigare.

Om du inte vill göra så som beskrivet i steg 12, d.v.s skänka, sälja eller kasta dina ägodelar men samtidigt inte vill ta med din dina gamla ägodelar till din nya bostad så är ett alternativ att hyra ett förråd för att på så sätt få lite betänketid om vad du vill göra med dina ägodelar.

Ett sätt att snabbt komma igång i din nya bostad är att märka upp alla flyttkartonger för att på så sätt i din planering exakt veta vilka ägodelar som ska placeras i vilket rum. Detta gör att dina ägodelar hittar till rätt rum direkt. Var smart. Planera din flytt på bästa möjliga sätt.

Det kan också vara bra att om den nya bostaden har många rum att då börja med det rum som ligger längst in och är mest svårtillgänglig och placera rätt ägodelar där först.

När du flyttar till din nya bostad är det alltid bra att planera hur du ska få in de allra största möblerna. Det kan då vara bra att montera ned dessa möbler för att på så sätt frigöra vikt och storlek. Ta reda på om det finns en hiss som eventuellt kan vara till hjälp i din flytt till din nya bostad. Ska man böra upp möbler och ägodelar i trappen vill man att dessa ska väga så lite som möjligt och det är därför bra att man monterar ner möblerna.

När du ska bära möbler och flytta till din nya adress är det bra att du även planerar in hur du ska gå klädd. Ta inte på dig tofflor och shorts eller på annat sätt vara lättklädd detta för att du ska minimera riskerna att bli skadad.

Ta på dig rejäla skor och kläder för att på så sätt skydda dig om du skulle råka tappa något föremål på fötterna du kommer då att vara bättre skyddad om du skulle ha tofflor på dig. 

När man flyttar till och från sin bostad är det alltid bra att inhandla städartiklar för att båda före och efter ha en renare flytt att genomföra. Det kan annars bli smutsigt och bökigt och även vara en säkerhetsrisk om den nya bostaden skulle vara i ett smutsigt skick. Det kan vara oljigt eller halt på golven och bär man tungt är det lätt hänt att man halkar och på så sätt skadar sig.

Inför sin flytt är det viktigt att ha de viktiga "småsakerna" till hands. Med småsaker menar vi mobilladdare, kort, pengar. Detta för att om det skulle uppstå problem i sin flytt så kan man snabbt åtgärda detta genom att ringa någon för att få hjälp eller för att inhandla något så viktigt att det inte går att vänta tills nästa dag.

Om det är möjligt så är det givetvis alltid bra att genomföra sin flytt/adressändring under dagtid detta för att om problem skulle uppstå så har du fler alternativ till hjälp än om du genomför en flytt nattetid. De flesta butiker håller stängt nattetid.

Har du hyrt en flyttbil eller annat fordon som ska hjälpa till vid flytt? Testkör fordonet och se till så att du på bästa möjliga sätt kan placera dina ägodelar i flyttfordonet utan att dina värdesaker och ägodelar skulle gå sönder under flytt.

I din nya bostad bör du kontrollera om bostaden är rengjord och städad innan du flyttar in. Förklara annars för hyresvärden vid lämplig tid att bostaden var skitig. 

Lämnar över nycklar till din gamla bostad till den hyresvärd eller annan person som nu ansvarar för din gamla bostad.

Det sista steget på vår checklista för flytt är att boka en slutbesiktning för att fastställa bostadens skick. Det är mycket viktigt att du får en kopia på besiktningsprotokollet, så att du inte kan anklagas för senare skador du inte orsakat.