Ska du flytta? Gör en adressändring snabbt och enkelt på vår webbplats.

Adressändring – så hjälper vi till med din flyttanmälan

Glöm inte adressändring – Så enkelt anmäler du din nya adress med Folkbokföringsgruppen

När du flyttar till en ny bostad är det alltid viktigt att anmäla din nya adress i en så kallad flyttanmälan (adressändring). Om du inte meddelar din nya adress i din flyttanmälan kan det hända att du inte får viktig post. Sådan post kan vara viktiga räkningar som måste betalas omedelbart, och om du inte betalar en räkning bara för att den inte kommer fram till din brevlåda kommer skulden sedan att övertas av ett inkassobolag och/eller Kronofogden. Det är därför viktigt att alltid göra en adressändring i tid.

Visste du att det dessutom är lag på att man måste folkbokföra sig på rätt adress annars kan man göra sig skyldig till folkbokföringsbrott.

Klicka här för att göra en adressändring.

I Sverige så måste du meddela din nya adress i en adressändring

Att ändra sin adress i Sverige är mycket enkelt. Systemet fungerar bra i Sverige och när du ändrar din adress i folkbokföringen får många svenska företag och myndigheter som är uppkopplade mot folkbokföringen din nya adress. Alla företag är dock inte uppkopplade mot folkbokföringen. Det är en god idé att då även beställa en postregistrering för att undvika att de företag som inte är uppkopplade mot folkbokföringsregistret också får tag på dig. Vid en postregistrering skickas ett digitalt e-postmeddelande till den e-postadress som du angav vid adressändringen när sådan post finns tillgänglig. I vissa fall kallas postregistrering även för eftersändning av post.

Gör rätt från början och god tid, vänta inte till sista sekund med att anmäla flytt.

Om flera i hushållet flyttar från samma adress till samma adress är det naturligtvis möjligt att lägga till dem personerna i en och samma flyttanmälan för att på så sätt undvika att skicka in en flyttanmälan per person. Smidigt va? Tänk dock på att detta är dock endast möjligt om ni flyttar till samma adress.

Du som flyttar med barn

När du anmäler en adressändring och den andre vårdnadshavaren inte har skrivit under adressändringen så kommer Skatteverket istället att skicka ut en förfrågan per post till den andre vårdnadshavaren för godkännande.

Så fort godkännandet från den andre vårdnadshavaren har inkommit så kommer adressändring för barnet att slå igenom.

Hur lång tid tar handläggningen och när slår adressändringen igenom?

Handläggningstiden för adressändring inom Sverige är ca en vecka och slår igenom samtidigt som handläggningen är klar. Räkna alltså med att din nya adress blir registrerad inom ungefär en vecka från att folkbokföringsregistret mottagit din adressändring.

Varför är det viktigt att göra en adressändring?

Att du är folkbokförd på rätt adress är av mycket stor betydelse i Sverige – dina samhälleliga rättigheter och skyldigheter påverkas – exempelvis var du ska rösta och betala skatt. Vidare påverkas samhällsplaneringen generellt, exempelvis var det ska byggas nya bostäder och hur skolor och äldreomsorg ska planeras.

I Sverige planerar vi stort inför allt och lämnar inget åt slumpen. Att följa de regler och direktiv som ges sker i ett gott syfte för att underlätta för vårt land där planeringen sker på allra bästa och möjliga sätt.

Beställ en adressändring omgående när du ska eller har flyttat

När du byter adress ska du fylla i dina personuppgifter och din nya adress. Du anger inflyttningsdatum och om adressen gäller tillsvidare eller om det är en tillfällig adress. Information om din nya adress skickas sedan vidare till Skatteverket för slutlig registrering.

Du fyller enkelt i det adressändrings-formulär som återfinns på vår webbplats. Fyll i med efterfrågade uppgifter för att slutföra din adressändring. Du är klar på bara någon minut. Snabbt, enkelt och effektivt.

Påbörja din adressändring här.

Taggar:

Ska du flytta?

Beställ en adressändring snabbt och enkelt på vår webbplats.