Fråga:

När och hur behöver barn medta ett föräldramedgivande vid resa utomlands?

Många föräldrar är oroliga och undrar om ett föräldramedgivande behöver medtas när minderåriga reser utomlands! Här nedan kommer en del svar på vad som gäller som länk till beställningsformulär hos officiella Utrikesgruppen. Du kan enbart hämta handlingen från svenska officiella Utrikesgruppen.

Svar 1:

Ja, är man minderårig och ska resa till ett annat land så är det ett krav att föräldrarna eller vårdnadshavarna i ett föräldramedgivande har godkänt den planerade resan. Utan ett föräldramedgivande kan resan komma av stoppas och barnet får alltså inte resa enligt resplanen.

Svar 2:

Det är ett krav att föräldramedgivande ska kunna uppvisas till bl.a flygbolag, gränspolis samt myndigheter i andra länder. Det finns även krav på att medha ett föräldramedgivande vid hemresa till Sverige.

Svar 3:

Beställ ett föräldramedgivande online för att undvika problem på resan. Gränskontroller världen över ägnar extra uppmärksamhet när minderåriga reser och kontrollerar underlag noggrant för att säkerställa att den minderåriga inte lämnar landet mot önskemål från den eller de personer som har föräldraansvaret för dem.

Så här beställer du ett föräldramedgivande

Surfa in på officiella Utrikesgruppen genom att klicka här.

Du kommer att skickas vidare till det beställningsformulär som gäller för föräldramedgivandet som ska medtas på resan för den minderårige.

– Beställ online

– Fyll i samtliga uppgifter som efterfrågas i föräldramedgivande formuläret

– Betala

– Föräldramedgivandet skickas till din e-postadress

Mot expressavgift sker utfärdandet inom 24h på helgfria vardagar. Vanlig leverans tar 3-5 dagar att expediera.

Krav på föräldramedgivande samt kontroller

Föräldramedgivandet gäller för minderåriga som reser med en förälder, ensamresande barn och om barnet reser med någon annan än sin förälder / föräldrar exempelvis med en nära anhörig eller en bekant till familjen.

Många länder har krav på att ett föräldramedgivandet ska kunna uppvisas bland annat för att bekämpa handel med barn, förebygga brott mot familjerätt och undvika komplicerade internationella rättsliga tvister som i många fall kan dra ut på tiden i 10 tals år. Samt minska fallen med bortförande av barn i landsöverskridande  vårdnadstvister.

Gränskontroller världen över ägnar extra uppmärksamhet när minderåriga reser över gränserna och kontrollerar underlag noggrant för att säkerställa att den minderåriga inte lämnar landet mot vårdnadshavarnas vilja.

Vilka krav har länder på att ett föräldramedgivande ska kunna uppvisas?

I princip alla världens länder arbetar i förebyggande syfte för våra barn och då innebär det att ett föräldramedgivande ska kunna uppvisas när minderåriga reser.

Reser barnet inom EU eller utanför EU har mindre betydelse. Kraven är densamma. Dock kan det förekomma givetvis att barnet behöver visering till ett land utanför EU. Reser barnet utanför EU rekommenderar vi att man kontaktar respektive lands ambassad för att ta reda på vilka viseringsregler som gäller.

Vad händer om vi saknar ett föräldramedgivande när barnet reser?

Om barnet saknar ett föräldramedgivande så kan resan komma att avbrytas vilket för många familjer kan få förödande ekonomiska konsekvenser.

Vilka krav har Sverige? Behöver vi även ett föräldramedgivande vid resa från utlandet hem till Sverige?

Ja, även Sverige har krav på att ett föräldramedgivande ska kunna uppvisas när barn reser till Sverige.

Föräldramedgivande - Viktiga frågor och svar