Ska du flytta? Gör en adressändring snabbt och enkelt på vår webbplats.

Sambo separation bil

Vad händer med bilen vid separation?

Får en sambo behålla hälften av värdet på en bil efter en separation, eller är det den som finansierade bilköpet som har rätt att behålla bilen? Vi klargöra dessa frågor.

En bil är inte samboegendom enligt sambolagen och ska därför inte inkluderas i en bodelning. Med andra ord innebär detta att värdet av bilen ska inte delas lika mellan samborna vid en separation, vilket är den grundläggande regeln i dessa situationer.

Vad händer om ni båda står på billånet?

Om ni båda vill behålla bilen men inte kommer överens, gäller istället att den person som är den officiellt registrerade ägaren av bilen har i första hand rätt till bilen vid en separation. Registreringen utgör ett starkt bevis för ägandeskapet av fordonet. Det finns dock vissa situationer där något som kallas ”dold samäganderätt” kan komma in i bilden. Det innebär att den andra parten, även om de inte är den registrerade ägaren, kan ändå anses ha rätt till en del av bilens värde, eftersom de betraktas som en dold samägare.

Om en part hävdar att det finns en dold samäganderätt och det inte går att nå en överenskommelse, kan det krävas en civilrättslig process i domstol för att avgöra frågan.

Taggar:

Ska du flytta?

Beställ en adressändring snabbt och enkelt på vår webbplats.